Almedalsveckan: Om vikten att våga lida nederlag – hur kan vi ompröva misslyckandets värde?
Under Almedalsveckan 2017 lyfter MiL Foundation Forum viktiga samhälls- och ledarskapsfrågor i Donnerska husets aula. Axel Carlberg, doktor i etik, är värd för ett samtal kring vikten att ompröva misslyckandet värde och våga lida nederlag.
Varför är ett samtal på det här temat viktigt?
Jag upplever att detta ämne är ännu outforskat och innehåller en stor potential som kan göra oss sannare, mänskligare, mer kreativa och orädda. Vem har inte misslyckats någon gång i sitt liv? Och vilka bestående bidrag till mänskligheten har inte föregåtts av långvariga prövningar och misslyckanden? Trots det så väcker ämnet ofta skam eller rädsla - istället för nyfikenhet och reflektion. Detta är framför allt påtagligt inom ledarskapsbranschen som nästan uteslutande fokuserar på ämnet ”framgång”. Vad är det vi skyr och bortser ifrån när vi väljer att bara se ena sidan av myntet? Jag tror helt enkelt att ämnet kan vara en väldigt fruktbar plattform för nytt lärande om vårt sätt att vara och vårt sätt att närma oss våra uppdrag.
Vad hoppas ni på?
Jag hoppas att seminariet ska bjuda deltagarna på en tid och plats för reflektion kring ämnet. Och jag hoppas att den här reflektionen ska präglas just av öppenhet, nyfikenhet, värme, självdistans och lite humor. Vi behöver bli av med den självcensur som vi går omkring med och hindrar oss att vara mer sanna mot oss själva och mot andra. Jag minns ett möte med två andra MiL-kollegor där vi berättade för varandra om våra största misslyckanden som konsulter. Det var utan tvekan det mest berikande och lärorika samtalet jag någonsin haft om mitt jobb. För samtidigt som vi blev sårbara för varandra avslöjade våra misslyckanden det som hindrar oss från att vara ännu bättre i vårt arbete. Så jag hoppas att många goda samtal ska ske. Mitt bidrag blir att ge lite perspektiv och inspiration kring ämnet, både utifrån min personliga erfarenhet men också utifrån en mer filosofisk och existentiell belysning av ämnet.
Väl mött i Almedalen!
Axel Carlberg
Seminarium
Tisdagen den 4 juli klockan 12:50 - 14:15 och onsdagen den 5 juli klockan 08:00 - 09:15 i Donnerska huset, Donners plats 1 i Visby
Om vikten att våga lida nederlag – hur kan vi ompröva misslyckandets värde?
Vår kultur är besatt av framgång och vi serveras dagligdags recept som gör det lätt och enkelt att lyckas. Historien lär oss dock att alla bestående bidrag till samhället kommer till ett högt pris, som är kantat med uppoffringar och misslyckanden. Hur lär vi oss konsten att misslyckas?
Axel Carlberg, doktor i etik och coach, leder oss i ett samtal där han delar med sig av egna erfarenheter men även hämtar inspiration från andra personer som reflekterat kring, och brottats med, misslyckanden. Tillsammans utforskar vi misslyckandets värde som en förutsättning för att bestämma vad som egentligen är sant, viktigt och värt att kämpa för i våra liv - och som en förutsättning för kreativitet och innovation i organisation och samhälle. En föreläsning och ett efterföljande samtal i filosofisk anda kring förutsättningarna, svårigheterna och behovet att våga misslyckas i det samhälle, familjer och organisationer vi lever och verkar i idag.
Läs mer i Almedalsveckans officiella program – 4 juli →
Läs mer i Almedalsveckans officiella program – 5 juli →
Vårt program
4 Juli
12.30-12.50 – I en kultur som är besatt av framgång – hur kan vi ompröva misslyckandets och förnöjsamhetens värde? →
– inledande panelsamtal
12.50-14.15 – Om vikten att våga lida nederlag – hur kan vi ompröva misslyckandets värde? →
– samtal i filosofisk anda om vad som är sant, viktigt och värt att kämpa för i livet
14.30-15.45 – På jakt efter den lekfulla och djärva organisationen – hur skapa mer experimenterande i vardagen? →
– seminarium där vi söker goda exempel på systematisk djärvhet och experimenterande i organisationer
16.00-17.30 – Vad är gott nog? Om prestation, perfektion och press i vardagen. →
– workshop där vi (du) utforskar vad som hade hänt om du faktiskt tog "gott nog" på allvar
5 juli
08.00-09.15 – Om vikten att våga lida nederlag – hur kan vi ompröva misslyckandets värde? →
– samtal i filosofisk anda om vad som är sant, viktigt och värt att kämpa för i livet
09.30-10.30 – På jakt efter den lekfulla och djärva organisationen – hur skapa mer experimenterande i vardagen? →
– seminarium där vi söker goda exempel på systematisk djärvhet och experimenterande i organisationer
10.45-12.00 – Vad är gott nog? Om prestation, perfektion och press i vardagen. →
– workshop där vi (du) utforskar vad som hade hänt om du faktiskt tog "gott nog" på allvar
12.00-12.30 – Vad sker om chefen testade mer och nöjde sig med ”gott nog”? Hur kan vi ompröva misslyckandets värde? →
– avslutande panelsamtal