Almedalsveckan: Vad är gott nog? Om prestation, perfektion och press i vardagen
Under Almedalsveckan 2017 lyfter MiL Foundation Forum viktiga samhälls- och ledarskapsfrågor i Donnerska husets aula. Johanna Malmström och Johanna Steen är värdar för en workshop där du får möjlighet att utforska vad som hade hänt om du tog frågan ”Vad är gott nog?” på allvar i din vardag.
Varför är ett samtal på det här temat viktigt?
Ända sedan vi i mars formulerade rubriken ”Vad är gott nog?” har jag burit med mig frågan i mitt arbete, vilket har varit passande för det har varit en vår rik på nya uppdrag och möjligheter. Flera gånger har jag kommit på mig själv att säga ”Ok, det är gott nog.”, både till mig själv och till kollegor. Ofta i samtal där vi organiserat oss för att möta någon form av ovisshet och där vi nått en gräns - mer eller mindre påtaglig - där en ytterligare ansträngning i tid och energi inte skulle ha någon mening eller effekt på utfallet.
Frågan ”Vad är gott nog?” har funnits med med mig i förberedelse och i eftertanke och samtidigt vet jag att om jag verkligen skulle ta den på allvar och låta min vardag filtreras genom den skulle jag vara tvungen att göra några radikala förändringar i min tillvaro, vilket känns både kittlande och skrämmande. Och jag tror inte att jag är den enda, nej jag vet att jag inte är ensam i det här och det är därför ett samtal på det här temat är viktigt. Vi lever i en tid där vi ständigt konfronteras med vår otillräcklighet, våra svagheter och våra brister men inte på ett stärkande sätt där resultatet är att vi kan vila i att vi är människor och där vi känner gemenskap med andra. Inte i stil med ”Det som är, är i sig själv nog”. Nej, det är en konfrontation med en omöjlighet som lämnar oss isolerade och försvagade. Vi kan omöjligt kontrollera för allt och när vi jämför oss med photoshopade modeller eller har ”maskinens kapacitet” som ideal kommer vi alltid att komma till korta. I en samtid där vi förväxlat frihet med valfrihet och ständigt ställs inför beslut där vi kan välja fel är det svårt att nöja sig med ”gott nog” och lätt att dras med i illusionen att det finns ett ”perfekt val”. Vi är ansatta från så många olika håll med (inre/yttre) krav på prestation och perfektion att det är lätt att känna sig överväldigad och mindre benägen att visa sig sårbar - mer tid ägnas åt att ”säkra” mer och mindre åt att ”pröva”.
Vad hoppas ni på?
Vad Johanna Malmström och jag bjuder in till är ett tankeexperiment som å ena sidan är högst personligt för det rör ditt liv och din vardag men å andra sidan är högst allmängiltigt och mänskligt. Vad skulle vilja se är ett möte - med en själv och med andra. Att var och en lämnar, dels med kroppsminnet att den här typen av möten är möjligt (i Almedalen av alla ställen), dels med början på tankar att ta vidare på hemmaplan. Jag har starka minnesbilder från förra året då vi också var i Donnerska husets aula och hade nära och meningsfulla samtal kring vad det är vi bär med oss hemifrån om hur vi ska vara och tillsammans med de andra i rummet reflekterade kring hur dessa värderingar och normer påverkat oss i vår vardag.
Vi säger ofta att vi vill att folk ska lämna med fler frågor eller andra frågor än de som de kom dit med, ibland för att sänka förväntningarna på att vi eller de själva ska leverera några svar, men jag tror aldrig jag sagt det med mer emfas än denna gång - att få fatt i en ny fråga eller möta en ny människa är gott nog.
Väl mött i Almedalen!
Johanna Steen
Workshop
Tisdagen den 4 juli klockan 16:00 - 17:30 och onsdagen den 5 juli klockan 10:45 - 12:00 i Donnerska huset, Donners plats 1 i Visby
Vad är gott nog? Om prestation, perfektion och press i vardagen
Vi lever i en samtid som starkt betonar prestation, självförverkligande och egna val i princip alla livsdomäner, tillsammans med en föreställning om att det perfekta både är eftersträvansvärt och uppnåeligt
I en workshop stannar vi upp och utforskar den egna vardagen och ställer oss frågan ”vad är gott nog?”. Vad är en ”god nog” människa i Sverige 2017? ”God nog” samhällsmedborgare, förälder, kollega, medarbetare, chef?
Läs mer i Almedalsveckans officiella program – 4 juli →
Läs mer i Almedalsveckans officiella program – 5 juli →
Vårt program
4 Juli
12.30-12.50 – I en kultur som är besatt av framgång – hur kan vi ompröva misslyckandets och förnöjsamhetens värde? →
– inledande panelsamtal
12.50-14.15 – Om vikten att våga lida nederlag – hur kan vi ompröva misslyckandets värde? →
– samtal i filosofisk anda om vad som är sant, viktigt och värt att kämpa för i livet
14.30-15.45 – På jakt efter den lekfulla och djärva organisationen – hur skapa mer experimenterande i vardagen? →
– seminarium där vi söker goda exempel på systematisk djärvhet och experimenterande i organisationer
16.00-17.30 – Vad är gott nog? Om prestation, perfektion och press i vardagen. →
– workshop där vi (du) utforskar vad som hade hänt om du faktiskt tog "gott nog" på allvar
5 juli
08.00-09.15 – Om vikten att våga lida nederlag – hur kan vi ompröva misslyckandets värde? →
– samtal i filosofisk anda om vad som är sant, viktigt och värt att kämpa för i livet
09.30-10.30 – På jakt efter den lekfulla och djärva organisationen – hur skapa mer experimenterande i vardagen? →
– seminarium där vi söker goda exempel på systematisk djärvhet och experimenterande i organisationer
10.45-12.00 – Vad är gott nog? Om prestation, perfektion och press i vardagen. →
– workshop där vi (du) utforskar vad som hade hänt om du faktiskt tog "gott nog" på allvar
12.00-12.30 – Vad sker om chefen testade mer och nöjde sig med ”gott nog”? Hur kan vi ompröva misslyckandets värde? →
– avslutande panelsamtal