Margareta Hedenius
Margareta är psykologen som värderar ödmjukhet och som ibland tenderar att bli uppdragsfixerad eftersom hon älskar att se konkreta resultat i de projekt hon är involverad i. Att vara nära verkligheten och den praktiska nyttan är vad som ger henne energi. Därför valde hon tidigt bort kliniskt arbete för att istället applicera sin psykologiska kompetens i arbetslivet. Resultatet är en 30årig karriär som spänner från uppdrag som rekryterare och personalchef inom media till den flitigt anlitade ledarskapskonsult hon är idag.
”Det är den praktiska tillämpningen av psykologin som intresserar mig mest. Det som gör skillnad för individ, grupp och verksamhet. Att det finns ett avgränsat mål kopplat till verkligheten. I ett ledarskapsprogram eller coachning kan det vara att man definierar vad som skulle vara utveckling för en viss person och jobbar mot det. I en ledningsgrupp betyder det att jag jobbar med gruppen men också med deras uppdrag.”
Det är framförallt tre branscher som Margareta under åren lärt känna väl: media, försäkringsbranschen, samt länsstyrelser och högskolor. Uppdragen har varierat, allt från programchef i interna ledarskapsprogram till coach och stöd för ledningsgrupper på olika nivåer. Intresset för ledningsgruppsutveckling väcktes redan under tiden som personalchef i Sydostpress under 90-talet och har sedan dess varit starkt.
I över 30 år har Margareta haft samtal och relationsbyggande som sitt främsta verktyg för verksamhetsutveckling och hon ser det som sin uppgift att bädda för att andra ska kunna prata med varandra: ”Mitt ansvar är att hålla ramarna, att skapa ett klimat där man känner sig både trygg och utmanad i att utforska sig själv lite mer. Att man vågar prata och kan lätta lite på förlåten.”
I sitt arbete är Margareta mån om att det är människorna och verksamheten som ska vara i fokus, inte konsulten: ”Jag har lyckats när fokus inte är på mig. Visst är det roligt med goda vitsord i utvärderingar men jag vill hellre att det kläds i ord av olika former av insikter och lärdomar man har gjort, eller att man har fått ett nätverk. Hellre det än att ”vi hade bra kursledare” då är det mer showen de utvärderar, vi som har varit på scen. Det ger mer om uppmärksamheten inte är riktad på oss utan på kontakten med varandra och på vad man faktiskt ska gå hem och göra i den egna verksamheten.”
Margareta är legitimerad psykolog. I MiL Institute sedan 2000.